Важливою умовою, що забезпечує якість води – є правильна експлуатація колодязя (криниці). Для того, щоб колодязна шахта не стала резервуаром всіляких бактерій і мікроорганізмів необхідно провести дезінфекцію колодязя і його чищення, лабораторний контроль якості питної води.
Особливе значення дезінфекції води виникає у теплий період року, коли існують сприятливі умови для розвитку інфекцій, які розповсюджуються через воду.
З метою попередження виникнення можливої шкоди здоров’ю при вживанні води із шахтних колодязів, які були підтоплені, або затоплені, рекомендовано тимчасово припинити споживання недоброякісної води до вжиття профілактичних дезінфекційних заходів.
Санацію шахтних колодязів виконують у послідовності:
• Попередня дезінфекція підводної частини криниці об’ємним способом.
• Для дезінфекції визначають об’єм води в колодязі в кубічних метрах (площа дзеркала води помножити на висоту стовпа води).
• Санація підводної частини криниці об’ємним способом проводиться одним із дієвих дезінфекційних засобів, які дозволені до використання Міністерством охорони здоров’я України та внесені у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.
• Необхідну кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами чи частим опусканням та підійманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і витримують експозицію згідно з інструкцією виробника. Якщо вода у колодязі холодна (+4°C +6°C) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.
Очищення криниці
• Після дезінфекції об’ємним методом криницю повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду. Стінки колодязя чистять механічним способом.
• Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2. Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.
• Поверхню стінок зрубу криниці дезінфікують дезінфекційним засобом методом зрошення з гідропульта із витримкою експозиції.
• Повторна дезінфекція криниці.
Після очищення та дезінфекції зрубу і наступного заповнення води, здійснюють повторну дезінфекцію води об’ємним методом протягом 6-8 годин.
Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.
Лабораторний контроль якості дезінфекції
Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) колодязя необхідно провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники.
Показники регламентуються додатками № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил. Детальніше тут
У випадках, коли санація шахтного колодязя та знезараження води у ньому не призвели до покращення її якості або відсутні дозуючі патрони для проведення знезараження води, використовувати таку воду для питних потреб ЗАБОРОНЕНО, на колодязі слід вивісити табличку «Вода для пиття не придатна!»
Інформація Херсонського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області