Результати соціологічного дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади

13 Серпня 2023

Методологія дослідження. Дослідження проведено на базі онлайн-панелі мешканцівХерсонської міської громади старше за 18 років – як тих, хто залишився в Херсоні, так і тих, хто виїхав з міста після 24 лютого 2022 року, користувачів інтернету. Вибірка (N=482) сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує більше 4,5% з вірогідністю 0,95. Ми не маємо офіційних даних щодо міграцій херсонців, тому не можемо оцінити представленість у вибірці респондентів за цією ознакою, проте існують підстави вважати, що співвідношення у вибірці респондентів, які залишилась в громаді є більшим, ніж у
реальності, що може впливати на результати дослідження1.

Термін дослідження: Дослідження проведено у період з 7 по 30 липня 2023 року

Замовник дослідження: Фонд громади міста Херсон «Захист»
Виконавці дослідження: Сінаюк Олег (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, директор), Микола Гоманюк (Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України, голова), Ігор Даниленко (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, аналітик)

ВИСНОВКИ

  • Хоча вірогідність підриву Каховської ГЕС протягом довгого часу обговорювалася у ЗМІ більшість херсонців (61%) не очікувала (принаймні практично) такого розвитку подій. Більшість херсонців дізнавався про перебіг подій з соціальних мереж (75%), 35% – з офіційних джерел інформації.
  • 43% родин херсонців заявили, що вони або хтось з членів їх родини постраждали від несподіваної повені. Серед матеріальних втрат на першому місці – постраждалі дачі (46%), на другому – житло в Херсоні (35%). Майже половина (45%) опитаних пережила стрес та психологічне напруження. Лише 2% постраждалих встигли вивезти речі зі своїх будинків, а 10% вдалося забрати лише саме необхідне 91% постраждалих, на думку опитаних, зіткнулися з необхідністю відбудовувати постраждале житло, 79% змушені були шукати нове житло, 76% зіткнулися з потребою очищення та знезараження житла.
  • Каховська трагедія викликала чергову хвилю евакуації з Херсону. За даними нашого опитування місто залишило 16% херсонців.
  • Більшість херсонців не залишилися осторонь біди. 69% опитаних допомагали постраждалим як могли – чи практично долучаючись на місці, чи пожертвами дистанційно. Відповідно, найвищою була оцінка дій волонтерів, які прийшли на допомогу постраждалим. 90% опитаних дали оцінки «5» та «4» по п’ятибальній
    системі діям волонтерів в Херсоні під час повені. На другом місці (69%) була оцінка дій Дерджавної служби з надзвичайних ситуацій, на третьому (46%) – херсонських поліцейських
  • Що зараз зверху у рейтингу потреб постраждалих? З великим відривом – це техніка та спецзасоби для обробки приміщень (51%) та засоби для знезараження та обробки осель (49%). Також опитані вважають, що постраждалі потребують понад усе цільової допомоги на будівельні матеріали (71%), грошової допомоги (67%) та готових будівельних матеріалів (65%).
  • Більшість херсонців (82%) вважає, що органи влади повинні мати розроблений заздалегідь план дій для потенційних загроз.

ОДНОМІРНИЙ РОЗПОДІЛ ВІДПОВІДЕЙ
ОЧІКУВАННЯ НАПЕРЕДОДНІ ТРАГЕДІЇ
Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Підрив Каховської ГЕС став справжньою трагедією для Херсона та України взагалі. Скажіть, будь ласка, чи очікували Ви такого розвитку подій?

НАСЛІДКИ ТРАГЕДІЇ ДЛЯ ХЕРСОНСЬКОЇ МІСЬКОЇ ГРОМАДИ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Чи постраждала Ваша сім’я від підриву Каховської ГЕС?

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Якими самими були наслідки підриву дамби Каховської ГЕС для вашої родини?

ІНШЕ (9%)

  • Наша квартира знаходиться на 2 поверсі, і вода до нас трохи не дійшла, був затоплений перший поверх. Але у нашій квартирі (у нас кутова квартира) повідходили шпалери, на підвіконнях чорний грибок, відчувається сморід і якась суцільна волога. Але саме страшне, що постраждав повністю весь будинок. У підвалі і досі стоїть вода – близько 20 сантиметрів . Весь будинок опинився у тріщинах і дірах. Повністю все мокре. А там де висихає – поміж цеглою сиплеться пісок, сиплеться весь будинок. Здається, що він більш непридатний для житла. Жити у ньому небезпечно.
  • Була затоплена розподільча електрична підстанція. Більше місяця живемо без електрики та надії на її повернення у найближчі тижні.
  • Затоплене та знищене обладнання приватного підприємства.
  • Затоплений гараж в кооперативі Корабел-4.
  • Затоплені гаражі, машина, човен.
  • Затоплені господарські будівлі і підвали в межах Херсона.
  • Затоплено місце роботи.
  • Квартира, дача, гараж мого свата затоплені.
  • Ми лишилися усього майна, від будинка залишились коробка і криша.
  • Мій катер забрала течія, до сьогодні я не знаю, де він.
  • Моє житло в Херсоні було зруйновано.
  • Мої близькі родичі втратили житло в Голій Пристані.
  • Підтопило наш багатоповерховий будинок на Острові, немає світла та опалення.
  • Постраждали замовники наших послуг. Менше замовлень. Менше грошей. Добробут наших замовників — наш добробут.
  • У мого сина затопило хату на лівобережжі.

Тут і далі збережена оригінальна лексика респондентів

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Які проблеми херсонців, спричинені затопленням, виникли, на Вашу думку, у мешканців Херсона внаслідок підриву Каховської ГЕС?

Інші відповіді (5%): відновлювати машини, човни, гаражі, причали; вивіз сміття, якого дуже багато з підтоплення будинків; вивіз пошкодженого майна; відновлення електропостачання; проблеми з реєстрацією документів прав власності на нерухоме майно у ЦНАП; фінансова допомога; потрібні гроші на відбудову; нестаток коштів на життя;
необхідність купувати нові речі, побутову техніку, посуд тощо; необхідність стояти за паперовими довідками у чергах під постійними обстрілами; відсутність безкоштовної послуги ксерокопіювання документів для отримання довідок; оформлення паперів для тих хто служить або виїхав (бюрократія); пошук експертів, які можуть оцінити матеріальні
втрати; пошук можливості вижити без роботи, без допомоги; приборкувати стреси, психологічні розлади та важкі хронічні хвороби, що ускладнилися тощо.

ЕВАКУАЦІЯ ТА ДОЛУЧЕННЯ ДО РОБОТИ З ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ТРАГЕДІЇ
Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Чи встигли ви евакуювати Ваше майно?

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Чи евакуйовувалися ви з Херсона чи хтось з членів Вашої сім’ї після підриву Каховської ГЕС?

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Чи долучались ви до ліквідації наслідків підриву ГЕС?

ОЦІНКА ДІЙ РІЗНИХ ІНСТИТУЦІЙ ПО ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ПІДРИВУ КАХОВСЬКОЇ ГЕС У ХЕРСОНІ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Оцініть, будь ласка, за п’ятибальною системою, де 5 – це найвища оцінка, а 1 – найнижча, дії наступних інституцій щодо ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС у Херсоні (0 – не можу оцінити):

ПОТРЕБА В РЕСУРСАХ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Якого обладнання та яких матеріалів, необхідних для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС, зараз найбільше бракує у Херсоні?

Інші відповіді (7%):
Бракує фізичної та матеріальної допомоги від ОВА; будівельні матеріали — цемент, шпаклівка, вікна тощо; електроприлади — чайники, плити, холодильники, пральні машини, мікрохвильові печі тощо; ліхтарі та павербанки; потрібні посуд, меблі, постіль тощо; транспорт для вивезення сміття з затопленого житла; інвентар для прибирання — віники, лапати, садові тачки, відра тощо; протигрибкові рідини; бракує людей для допомоги з прибиранням; наявність електропостачання; осушувачі повітря, гармати і вентилятори для просушки будинків тощо.

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Куди, на Вашу думку, потрібно у першу чергу спрямувати кошти (бюджеті, донорські, благодійні тощо), виділені чи зібрані для ліквідації наслідків цієї трагедії?

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Що, на Вашу думку, треба передусім врахувати органам влади, щоб діяти у разі інших надзвичайних ситуацій?

Інші відповіді (7%): мати потрібне обладнання; налагодити взаємодію з громадою; не керувати з кабінету, а жити одним життям зі своїми містянами, знати їхні проблеми, цінувати кожного херсонця; говорити правду одразу після надзвичайної ситуації; жити і працювати в Херсоні, а не в Миколаєві; змінити очільника ОВА; мати відповідальність перед людьми; мати совість; менше красти бюджетних коштів і більше думати про людей; не займатися тим, що не на часі — перейменування вулиць, висадження нових дерев та клумб; встановити по площі міста і в селах укриття, підготовка для них утеплення та павербанків; не піаритися на горі людей і не красти гуманітарну і кошти, призначені для постраждалих; розробити план евакуації маломобільних мешканців, в тому числі людей з інвалідністю; розповсюджувати інформацію про допомогу через SMS повідомлення; створити оперативні групи, які в короткий проміжок часу зможуть відпрацювати в найбільш небезпечних ділянках; допомогти з евакуацією людей до початку активної фази лиха; хоча все стається несподівано, але необхідно щоб проводились тренування громадянської оборони, і не для галочки, а по справжньому, бо коли люди панікують і не знають що робити то жертв може бути значно більше; швидким сповіщенням могли займатися патрульні на автомобілях, що мають гучномовець (під час затоплення жодного сповіщення про евакуацію не було) тощо.

ІНФОРМУВАННЯ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Звідки ви отримували під час затоплення необхідну інформацію, інструкції, як поводитися в цій ситуації?

Інші відповіді (4%): бачив сам; від військових ЗСУ та ДПСУ; від ДСНС; від волонтерів, які допомагали ліквідовувати наслідки; дію завжди на власний розсуд.

ЗНАЙОМІСТЬ З ФГМХ «ЗАХИСТ»

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Чи знайомі ви з діяльністю Фонду громади міста Херсон “Захист”?

СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНИЙ ПОРТРЕТ РЕСПОНДЕНТІВ

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.


Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Скачати звіт можливо за посиланням:

https://pochuty.ks.ua/wp-content/uploads/2023/08/zvit-kahovka-10.08.pdf

Херсонські дачі (UA)

Херсонські дачі (UA)

Звіт за результатами соціологічного онлайн-дослідження. Методологія:...