Безпека, укриття та наслідки обстрілів: як херсонці оцінюють ситуацію в місті

26 Вересня 2023

Результати соціологічного дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади.

Методологія дослідження. Дослідження проведено на базі онлайн-панелі мешканців Херсонської міської громади старше за 18 років – як тих, хто залишився в Херсоні, так і тих, хто виїхав з міста після 24 лютого 2022 року, користувачів інтернету. Вибірка (N=505) сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує більше 4,5% з вірогідністю 0,95. Ми не маємо офіційних даних щодо міграцій херсонців, тому не можемо оцінити представленість у вибірці респондентів за цією ознакою, проте існують підстави вважати, що співвідношення у вибірці респондентів, які залишилась в громаді є більшим, ніж у реальності, що може впливати на результати дослідження1.

Термін дослідження: Дослідження проведено у період з 2 по 15 вересня 2023 року.

Замовник дослідження: Фонд громади міста Херсон «Захист».

Виконавці дослідження: Сінаюк Олег (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, директор), Микола Гоманюк (Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України, голова), Ігор Даниленко (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, аналітик).

ВИСНОВКИ

Постійні обстріли Херсона військами рф призвели до значних матеріальних та людських втрат. Лише 8% херсонців зазначили, що вони не постраждали внаслідок ворожих обстрілів. Найбільш помітною є шкода, що завдана житлу та майну: у третини (35%) херсонців пошкоджено квартиру чи власний будинок, 27% зазначали, що пошкоджено їх багатоквартирний будинок, ще у 23% було пошкоджено майно (автівка, господарські споруди, комунікації, дачі тощо).

Значна шкода також завдана здоров’ю херсонців: 35% засвідчує, що в їх родинах є люди, які почали страждати на психічні розлади, у 3% в родині є поранені. Але найстрашніше, що через обстріли міста гинуть люди. Під час опитування 2% херсонців засвідчили, що в їх родинах є загиблі.

Брак укриттів, значна їх віддаленість від місця проживання, їхня необлаштованість залишаються серйозною проблемою у місті. Тільки 10% містян мають поруч з місцем проживання облаштоване бомбосховище. Підвали та мобільні укриття залишаються найбільш доступними місцями схову. Причому щоб потрапити до них, часто треба подолати значну відстань, і не факт, що укриття буде відкрите.

З тих чи інших причин, половина херсонців взагалі не користується укриттями під час тривог та обстрілів. Інші здебільшого користуються правилом двох стін, а також підвалами та мобільними укриттями.

Щодо потенційної можливості надання першої домедичної допомоги під час поранення, то тут варто зауважити, що херсонці скоріше не готові надати її за необхідності, через то, що більшість (59%) знає лише теоретично, що треба робити у таких випадках, а 32% взагалі не знає, що робити. Майже половина жителів міста не має необхідних засобів для надання такої допомоги.

В той самий час 68% опитаних херсонців, що зараз знаходяться у місті, повідомили, що вони зацікавлені у тому, щоб навчитися надавати першу домедичну допомогу пораненим: 36% готові навчатись наживо, в 32% — дистанційно, в онлайн-форматі.


НАСЛІДКИ ОБСТРІЛІВ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Яку шкоду (втрати) вам чи членам вашої родини принесли обстріли Херсону та Херсонської громади в 2023 році? N = 505 (усі опитані), множинний вибір

ТИП ТА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ УКРИТТЯ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:

Зараз в Херсоні багато говорять про безпеку під час обстрілів. Скажіть, будь ласка, де знаходиться найближче до вашого помешкання укриття? N = 253 (наявні жителі Херсонської громади)

Одномірний розподіл відповідей на запитання:

Який це тип укриття? N = 205 (наявні жителі Херсонської громади, які знають місцезнаходження найближчого укриття)

ТИП НАЙБЛИЖЧОГО УКРИТТЯ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТОГО, ДЕ ВОНО ЗНАХОДИТЬСЯ (%)

ДОСТУПНІСТЬ УКРИТТЯ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:

Наскільки доступним є найближче до вас укриття? N = 253 (наявні жителі Херсонської громади)

ДОСТУПНІСТЬ НАЙБЛИЖЧОГО УКРИТТЯ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТОГО, ДЕ ВОНО ЗНАХОДИТЬСЯ (%)

ПОВЕДІНКА ПІД ЧАС ОБСТРІЛІВ ТА ТРИВОГ

Одномірний розподіл відповідей на запитання:

Якими типами укриттів ви користувалися під час тривоги чи обстрілів за останні півроку? N = 253 (наявні жителі Херсонської громади), множинний вибір

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Як ви слідкуєте за тривогами? N = 253 (наявні жителі Херсонської громади), множинний вибір

Одномірний розподіл відповідей на запитання:
Що ви зазвичай робите під час тривоги? N = 2

ПЕРША ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА

Одномірний розподіл відповідей на запитання:

Чи маєте ви чи члени вашої родини комплект медикаментів для надання першої домедичної допомоги? N = 253 (наявні жителі Херсонської громади)

Одномірний розподіл відповідей на запитання:

Чи вмієте ви надавати першу домедичну допомогу собі або іншому у випадку поранення? N = 253 (наявні жителі Херсонської громади)

Одномірний розподіл відповідей на запитання:

Чи хотіли би ви навчитися надавати домедичну допомогу собі або іншому у випадку поранення? N = 253 (наявні жителі Херсонської громади)

Повний текст дослідження можете завантажити тут.

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Херсонські дачі (UA)

Херсонські дачі (UA)

Звіт за результатами соціологічного онлайн-дослідження. Методологія:...