Особливості виплати пенсій та грошових допомог для громадян, які виїхали з окупованих територій

27 Вересня 2023

Роз’яснення надає Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області.

Згідно з пунктом 1.1. Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846 (зі змінами), такі громадяни мають особисто звернутися до будь -якого територіального органу Пенсійного фонду України з заявою про поновлення виплати пенсії, де проведуть ідентифікацію особи та з’ясують обраний спосіб виплати пенсії.

При обранні способу доставки пенсії до дому працівниками поштових відділень, документом що підтверджує фактичне місце проживання може бути довідка внутрішньо переміщеної особи.

При обранні особою способу виплати пенсії через банківську установу, згідно з п.10 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 заява про виплату пенсії або заява про виплату пенсії з відкриттям рахунка подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті в межах України.

Заява про виплату пенсії може прийматися органом Пенсійного фонду України через установи уповноваженого банку, зокрема, в електронній формі з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, одержувача та уповноваженого працівника банку.

Заява про виплату пенсії може подаватися до органу Пенсійного фонду України і в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису.

В усіх випадках подається оригінал паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її вік, та визначеного законодавством документа, що підтверджує її місце проживання.

Більш детальну інформацію завжди можна отримати за телефонами “гарячих” ліній Головного управління: +38 099 298 23 99; +38 050 710 54 96.