Освітні послуги у Херсоні: звіт за результатами опитування

6 Лютого 2024

Результати соціологічного дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади.

Методологія: онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайнпанелі Херсонської громади). Вибірка сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує 5% з вірогідністю 0.95. У вибірці представлені як херсонці, які зараз знаходяться в громаді, так і ті, хто виїхав з Херсона після 24.02.2022 і перебуває зараз в інших областях України або за кордоном. Офіційні дані щодо міграцій херсонців наразі відсутні, тому немає можливості оцінити представленість у вибірці респондентів за цією ознакою, проте існують підстави вважати, що співвідношення у вибірці респондентів, які залишились в громаді є більшим, ніж у реальності, що може впливати на результати дослідження.

Мета дослідження: оцінка ставлення херсонців до освітніх послуг, які надаються у місті, оцінка перспектив розвитку освітньої сфери в Херсоні.

Обсяг вибірки: 406 респондентів. Терміни проведення польового етапу: з 5 по 20 січня 2024 року.

Замовник дослідження: Фонд громади міста Херсон «Захист».

Виконавці дослідження: Олег Сінаюк (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, директор), Микола Гоманюк (Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України, голова), Ігор Даниленко (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, аналітик) за участю Михайла Гончара (Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України, член бюро) та Ігоря Пилипенка (декан факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету), Наталі Кузовової (завідувачка кафедри іст, археології та методики викладання ХДУ.) та Володимира Гуріча (к.пед.наук, доцент кафедри філософії, соціології та соціальної роботи ХДУ).

Ключові результати

1.Сфера освіти в Херсонській міській громаді зазнала суттєвих втрат, що істотно вплинуло на якість освіти в громаді. Якщо до повномасштабного вторгнення 82% опитаних були задоволені якістю роботи херсонських освітян, то зараз цей показник знизився до 51%. Проте можна сказати, що сфера освіти вистояла. Лише 16% оцінюють зараз працю освітян негативно. Також про позитивне ставлення до херсонських освітян говорить той факт, що відносна більшість (43%) батьків залишала своїх дітей вчитися в херсонських школах, навіть в родинах, що виїхали з громади.

2.Найбільше війна вплинула на якість освіти в загальноосвітніх школах. Більше половини (59-61%) респондентів вважають, що якість освіти в школах після 24.02.2022 знизилась. Трохи вище оцінка якості освіти у професійно-технічних навчальних закладах та вишах.

3.Більше половини (63%) опитаних в умовах обстрілів не бачать альтернативи дистанційній формі навчання. З них 29% вважають, що дистанційну форму навчання варто поєднувати з традиційними формами освітнього процесу, навчанням в класах і аудиторіях. Ще 21% бачать вихід в очному навчанні у спеціально облаштованих приміщеннях, і стільки ж респондентів (21%) вважають асинхронні форми проведення занять такими, що можуть стати в пригоді. Втім більше половини (54%) опитаних херсонців вважають, що елементи дистанційного навчання мають право на життя і використовуватися після поліпшення безпекової ситуації.

4.87% херсонців вважають, що школи та дитсадки мають бути облаштовані укриттями, причому 36% впевнені, що для цього не треба чекати припинення обстрілів. Також більшість вважає, що цим мають у першу чергу займатися державні органи влади та органи місцевого самоврядування, хоча продовжують сподіватися і на іноземну допомогу, і на благодійність з боку херсонців та всіх небайдужих.

5.Відновлення роботи сфери освіти, відбудова зруйнованих закладів — одне з ключових завдань після перемоги. Так вважає переважна більшість (95%) опитаних. Для 82% – це відновлення має конкретну цінність, бо є важливим безпосередньо для їхньої родини. Проте лише третина (38%) опитаних вважає, що відновлення означає повернення до передвоєнних обсягів надання освітніх послуг.

Повний текст дослідження можете завантажити тут.

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Херсонські дачі (UA)

Херсонські дачі (UA)

Звіт за результатами соціологічного онлайн-дослідження. Методологія:...