Відновлення втраченого військового квитка

Щодо втрачених документів

Військовий квиток визначає належність особи до військової служби, служби в запасі та військового обов’язку, посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста) та діє безстроково.

Кожен військовослужбовець (військовозобов’язаний, резервіст) зобов’язаний дбати про надійне зберігання військового квитка та  своєчасно вносити до нього зміни.

Важливо також, що військовослужбовець (військовозобов’язаний, резервіст) не може передавати військовий квиток іншим особам, інакше як за умови оформлення розписки у встановленому порядку.

За зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів,  яке спричинило їх втрату, статтею 211 КУпАП передбачений штраф в розмірі від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 гривень). А у разі, якщо таке правопорушення вчинене повторно або в особливий період, сума штрафу складає від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень).

Тож, призовники, військовозобов’язані і резервісти несуть відповідальність за збереження своїх документів відповідно до закону.

Але що ж робити, якщо за різних обставин військовий квиток втрачено? 

Військовий квиток може бути виданий повторно у випадку:

– непридатності його для подальшого використання через погіршення стану документа;

– пошкодження або знищення під час стихійного лиха;

 – втрати або крадіжки;

– зміни особистих даних, які містяться у військовому квитку (прізвища, імені чи по батькові).

Куди звернутися?

  1. Після втрати військового квитка діючий військовослужбовець зобов’язаний невідкладно звернутися із рапортом до безпосереднього командира за місцем проходження військової служби. До рапорта додати свої пояснення щодо обставин втрати військового квитка.

Вказані документи направляються до ТЦК та СП, у якому  військовослужбовець (військовозобов’язаного, резервіста) перебуває на обліку.

2️. Особа, звільнена з військової служби (військовозобов’язаний, резервіст), звертається із заявою до керівника військкомату, у якому перебуває на військовому обліку. У заяві також слід зазначити причини втрати квитка.

 Якщо повторна видача військового квитка пов’язана зі зміною прізвища, імені чи по батькові військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста), то він видається на підставі отриманого військовослужбовцем (військовозобов’язаним, резервістом) нового паспорта громадянина України.

Повторна видача військового квитка відбувається тільки за рішенням керівника відповідного ТЦК та СП.

Терміни оформлення нового військового квитка законодавством наразі жодним чином не регулюється, усе залежить від навантаження конкретного ТЦК та СП.

Ще консультації