Стан та перспективи вищої освіти в Херсоні (UA)

30 Квітня 2024

Звіт за результатами соціологічного онлайн-дослідження у березені 2024 р.

Методологія: онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади). Вибірка сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує 5% з вірогідністю 0.95. У вибірці представлені як херсонці, які зараз знаходяться в громаді, так і ті, хто виїхав з Херсона після 24.02.2022 і перебуває зараз в інших областях України або за кордоном. Офіційні дані щодо міграцій херсонців наразі відсутні, тому немає можливості оцінити представленість у вибірці респондентів за цією ознакою, проте існують підстави вважати, що співвідношення у вибірці респондентів, які залишились в громаді є більшим, ніж у реальності, що може впливати на результати дослідження.

Мета дослідження: оцінка стану та перспектив розвитку вищої освіти 
в Херсоні.

Обсяг вибірки: 400 респондентів.

Терміни проведення польового етапу: з 20 березня по 1 квітня 2024 року.

Замовник дослідження: Фонд громади міста Херсон «Захист».

Виконавці дослідження: Олег інаюк (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, директор), Микола Гоманюк (Херсонське обласне відділення оціологічної асоціації України, голова), Ігор Даниленко (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, аналітик).

Ключові результати

1.Вища освіта для майже всіх херсонців (97%) є важливою складовою для майбутнього успішного розвитку Херсона. Проте лише половина добре поінформована про діяльність херсонських ЗВО в теперішніх
умовах. А 9% навіть вважають, що під час війни вони взагалі не працюють.

2.Ідея оптимізації вишів (скорочення кількості закладів) не знаходить популярності серед херсонців. Її підтримують лише 13% опитаних. Хоча частка тих, хто вважає, що система ЗВО в Херсоні має лишитися тією самою, що і до війни, скоротилася з жовтня 2023 по квітень 2024 з 59% до 49%.

3.З точки зору відбудови Херсона та області пріорітетними для херсонських вишів мають стати будівельні (82%) та сільськогосподарські (74%) спеціальності. У такий спосіб респонденти могли оцінювати те, яким сферам була завдана окупантами максимальна шкода в регіоні. З огляду на це саме технічні та аграрні виші потребують на думку чверті опитаних додаткової підтримки.

4.На вищу освіту залишається високий попит у населення. В найближчому оточенні половини опитаних (51%) є люди, які мають плани піти вчитися в ЗВО. 33% з них розглядають і херсонські виші. Херсонський державний університет є лідером в списку вишів, які розглядаються як потенційні місця навчання. 11% думають про освіту за кордоном.

5.37% респондентів вважають, що абітурієнти з Херсонщини повинні мати пільги при вступі до ЗВО, але якщо вони вступають саме до херсонських вишів. Ще херсонці думають, що діти учасників бойових дій (30%) та самі учасників бойових дій (29%) повинні мати пільги. Це має бути безкоштовне навчання (77%) та вступ до вишу за спрощеною процедурою (54%). Але важливою умовою повинно бути зобов’язання відпрацювати за фахом.

6.Оплата є тим, на що звертають люди найбільшу увагу. Для 47% найважливіше – це навчатися на бюджетному місці , а ще для 41% – це адекватна сума на контрактній формі навчання.

7.Трійка переваг херсонських вишів – це розташування неподалік (54%), висока якість освіти (36%) і можливість навчатися дистанційно (28%). Херсонці тут мислять з деякою інерцією, адже всі херсонські виші зараз працюють у дистанційному режимі, проте лише чверть опитаних усвідомлюють цю цінність.

8.Найбільш популярним серед херсонських ректорів виявився ректор ХДУ Олександр Співаковський – про нього знають 31% усіх опитаних. Наступні в цьому рейтингу ректор ХДАЕУ Юрій Кирилов (7%) та колишній ректор ХНТУ Юрій Бардачов (5%).

Повний текст дослідження можете завантажити  тут або переглянути англійською.

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.