Воєнні реалії очами херсонців: звіт за результатами дослідження (UA)

23 Квітня 2024

Результати соціологічного дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади у березені 2024 року.

Методологія: онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади). Вибірка сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує 5% з вірогідністю 0.95. У вибірці представлені як херсонці, які зараз знаходяться в громаді, так і ті, хто виїхав з Херсона після 24.02.2022 і перебуває зараз в інших областях України або за кордоном. Офіційні дані щодо
міграцій херсонців наразі відсутні, тому немає можливості оцінити представленість у вибірці респондентів за цією ознакою, проте існують підстави вважати, що співвідношення у вибірці респондентів, які залишились в громаді є більшим, ніж у реальності, що може впливати на результати дослідження.

Мета дослідження: ставлення херсонців до питань, пов’язаних з силами оборони України, бойовими діями та військовим станом.

Обсяг вибірки: 402 респондентіи.

Терміни проведення польового етапу: з 9 по 20 березня 2024 року.

Виконавці дослідження:

  • Олег Сінаюк (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, директор);
  • Микола Гоманюк (Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України, голова);
  • Ігор Даниленко (ТОВ Нью Імідж МаркÏтинг Груп, аналітик).

Ключові результати

1.Висока довіра як до ЗСУ взагалі (90%), так і до військових, що дислокуються на території Херсонської громади (84%) об’єднує переважну кількість херсонців. Розрив у 6% відбувається переважно через більшу частку тих (4%), хто не зміг оцінити військових, що дислокуються на території Херсонської громади.

2.Більшість херсонців (52%) налаштована рішуче та прагне контрнаступу та звільнення окупованих територій.

3.Більша частина херсонців (84%) чули про поправки до Закону про мобілізацію, 43% з них підтримують ці поправки, 32% не підтримують, і ще 25% утруднились відповісти.

4. 90% опитаних вважає, що основна причина обстрілів території
Херсонської міської громади російськими військами — це терор мирного населення. Ще 6% вважає, що російські обстріли – це спроби ураження скупчень військових, а 4% утруднилися з відповіддю.

5. Переважна більшість херсонців – 87% опитаних вірять в Перемогу України.

6. Під час аналізу не встановлено значимих відмінностей у підгрупі тих херсонців, які зараз знаходяться в Херсоні, і тих, хто виїхав з громади.

Повний текст дослідження можете завантажити тут або переглянути англійською.

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.